Микрон Доцев

УСЛУГИТЕ НА Г-Н МИКРОН

Х
*Задължителни полета ЗАПАЗЕТЕ ЧАС

Жила за производство и РЕМОН
Т
ПРИ Г-Н МИКРОН

Г-н Микрон е най-големият производител на жила в България - в единични и серийни бройки за автомобили, камиони, джипове, мотоциклети, лодки, селскостопанска и индустриална техника.

Индустриални жила:

Индустриалните жила са изделия, чиято структура се определя от техните функции, като те най-общо се разделят на три вида:

- Меко жило, което дърпа - използва се за жила за газ, съединител, ръчна спирачка, отваряне на преден капак, отваряне на багажник, отваряне на врата, отваряне на резервоар и др.;

- Твърдо жило (или тел), което дърпа и бута - използва се за жила за скорости, управление на парно в автомобила, включване и изключване на хидравлични помпи, отключване на стрелата на багер, управление на джойстици за селскостопанска и индустриална техника и др.;

- Гъвкаво жило (тахометричен вал) - използва се за жила на километражи, седалки, тахографи, епилатори за птици, тримери, вибратори за бетон и др.

Според видовете жилата са съставени от стоманено въже (оплетка от въжета) или тел, което се движи в така наречената броня (съставена от оплетка от тел и облечена в гумен шлаух или пластмаса), която го предпазва от атмосферни и други влияния. Краищата на бронята завършват с накрайници, които се защипват на преса за краищата на бронята. Въжето/телта от своя страна също завършва с накрайници от двата края, които варират като форма и вид, в зависимост от функциите, които жилото изпълнява.

Услуги, предлагани от сериза:

1.Производство на всякакви видове жила в единични и серийни бройки;

2.Рециклиране на всякакви видове жила - замяна на скъсани/износени въжета на жилото, корекция на дължини, накрайници и т.н. (валидно в случай че бронята е здрава);

3.Демонтаж и монтаж на всякакви видове жила – за скорости, съединители, газ, отваряне на предни/задни капаци, седалки, стъклоповдигачи (виж секция стъклоповдигачи) и други.

Микрон Доцев НЕ ПРОДАВА ГОТОВИ ЖИЛА!

Екипът на г-н Микрон изработва изцяло по мостра/чертеж на клиента жилото, което е необходимо в конкретния случай, както и рециклира съществуващи жила, в зависимост от състоянието, като за тези цели е необходимо клиентът да донесе/изпрати по куриер всички налични части на повреденото жило, за да може то да бъде изработено/рециклирано коректно.

Жилото на съединителя представлява връзката между педала на съединителя и скоростната кутия. То позволява на водача да сменя скоростите или да освободи от скорост.

Повреденото или скъсано жило на съединителя води до:

 • -некоректна работа на педала;
 • -невъзможност да се сменят скорости след скъсването му;

Смяната на жилото се налага при появата още на първите симптоми, а именно:

 • -трудност при натискане на педала;
 • -неприятни шумове при използването на съединителя;

Смяната на жилото изисква откачането му от страната на скоростната кутия и от страната на педала, като при някои автомобили се налага разглобяване на част от арматурното табло, за да се достигне мястото, на което жилото преминава от моторния отсек в купето. В някои случаи се налага допълнителен реглаж на жилото след монтажа.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Жилото на ръчната спирачка (паркинг спирачка) представлява връзката между ръкохватката на ръчната спирачка (в някои случаи педал) и спирачните апарати на задните колела. То позволява на водача на автомобила да блокира движението на задните колела след паркиране или да спре при отказ на основните спирачки.

Повреденото или скъсано жило на ръчната спирачка може да повлияе на коректната работа на спирачната система или да доведе до инцидент при скъсване, когато автомобилът е паркиран на наклон.

При повредена броня на жилото на ръчната спирачка, освен по-бързото му износване, съществува и опасност да влезе вода вътре в бронята и то да откаже при замръзване. Тези факти правят смяната на жилото наложителна още при първата поява на проблем с ръчната спирачка.

Смяната на жилото изисква откачането му от страна на задействащата ръкохватка в купето и от задните спирачни апарати. Тук е мястото да споменем, че при някои модели съвременни автомобили ръчната спирачка е заменена с електрическа, която работи или отново с жила (г-н Микрон извършва ремонт и на този вид ръчни спирачки) или посредством електрически мотор/и.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Жилата на скоростите (при автомобили с ръчни скорости са две, при автоматиците - едно) представляват връзката между скоростния лост на автомобила и самата трансмисия (скоростна кутия), посредством която водачът сменя различните предавки (скорости).

Повредените жила на скоростите най-често имат следните симптоми:

 • -трудно превключване на скоростите от лоста;
 • -загуба на някои от предавките (невъзможност да се включат);

Тези симптоми показват,че проблемът е в износване на жилото и има риск от скъсване. Тук е моментът, в който да вземете спешни мерки, за да избегнете възможността автомобилът да не в движение. Последиците, които води след себе си подобна авария, са много неприятни и затова при наличие на промени при превключването на скоростите е наложително да се обърнете към специалист. Ако жилото не е скъсано, има възможност да бъде рециклирано, но ако е скъсано или има друга механична повреда, ще се наложи изработването на ново, което в пъти ще превъзхожда като качество продаваните готови жила, които не са произведени от самия производител на автомобила. Тук е мястото да споменем, че при някои модели съвременни автомобили не се използват жила за контрол на предавките на трансмисията.

Смяната на жилата на скоростите изискват откачането им от страна на скоростния лост в купето и от страната на трансмисията, като при някои автомобили се налага и разглобяване на част от арматурното табло. След подмяната се налага регулиране.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Жилата за километраж и за оборотомер представляват връзката между километража (оборотомера) на арматурното табло на автомобила и самата трансмисия (скоростна кутия), чрез която получаваме данни за скоростта на движение на автомобила и работните обороти на двигателя.

Повредените жила на километража или оборотомера водят до некоректна работа на инструментите на арматурното табло и невъзможност да се определи скоростта на автомобила, което би могло да доведе до инциденти.

Смяната на жилото изисква откачането му от страната на трансмисията и от страната на арматурното табло, като при някои автомобили се налага разглобяване на част от арматурното табло, за да бъде осигурен достъп до мястото, където жилото преминава от моторния отсек в купето. Съвременните автомобили не използват жила за достъп до данните за скорост и обороти на двигателя, тъй като тези данни се събират от електронни датчици.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Жилото за газта представлява връзката между педала за газта в купето и дроселовата клапа на двигателя, чрез която водачът може да ускорява или намалява скоростта на движение на автомобила.

Повреденото жило на газта може да има следните симптоми:

 • -след подаване на газ и отпускане на педала жилото не връща газта обратно и автомобилът остава с форсиран двигател;
 • -труден контрол при подаване на определено количество газ поради прокъсано или хлабаво жило;
 • -окончателен отказ на педала на газта да контролира двигателя.

Това налага своевременна намеса от оторизиран механик, тъй като проблем с жилото би довел до невъзможност на автомобила да се движи.

Смяната на жилото изисква откачането му от страната на дроселовата клапа и от страната на педала за газта в купето. Част от съвременните автомобили не използват жила за контрол на газта на двигателя, тъй като тази функция се изпълнява от електронни датчици.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Жилото за отваряне на предния капак представлява връзката между ръкохватката за отваряне в купето и заключващия механизъм на предния капак на автомобила.

При проблем с жилото се появяват следните симптоми:

 • -трудно движение на ръкохватката за отваряне на капака;
 • -невъзможност жилото да върне дръжката след отваряне;
 • -невъзможност да се отвори капакът дори при издърпана докрай дръжка.

Смяната на жилото е наложителна още при появата на първите симптоми, тъй като отварянето на предния капак, след като жилото се скъса или блокира, е трудно и може да доведе след себе си и други повреди по заключващия механизъм или по боята (решетката) на автомобила. Добре е услугата да бъде извършена от оторизиран специалист.

Смяната на жилото изисква откачането му от страната на ръкохватката в купето и от страната на заключващия механизъм на предния капак на автомобила, като при някои автомобили се налага разглобяване на част от арматурното табло, за да бъде осигурен достъп до мястото, където жилото преминава от моторния отсек в купето.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила

Жило на стъклоповдигащ механизъм за автомобил: повече информация в категория „Стъкоповдигачи на ремонт при г-н Микрон”.

Жилото за отваряне отвън или отвътре на автомобилна врата представлява връзката между дръжката за отваряне на вратата и съответната брава.

При проблем с жилото се появяват следните симптоми:

 • -трудно движение на дръжката за отваряне на вратата;
 • -дръжката не се връща в първоначална позиция след отваряне;
 • -невъзможност да се отвори вратата дори при издърпана докрай дръжка;
 • -свободно движеща се дръжка, която изобщо не се отваря (скъсано или откачено жило).

Смяната на жилото е наложителна още при появата на първите симптоми, тъй като рано или късно вратата ще престане да се отваря.

Смяната на жилото изисква демонтаж на интериорната кора на вратата, демонтаж на изолационната ѝ мембрана, откачане на жилото от страна на дръжката, демонтаж на бравата и откачване от нейната страна. При различните марки и модели автомобили жилото може да бъде заменено от твърда тел, лостова система и т.н.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Жилото на смукача всъщност представлява тел (твърдо жило), която бута и дърпа. Чрез него водачът на автомобила има възможност за фина корекция на газта чрез ръкохватка в купето на автомобила, която посредством телта е свързана с дроселовата клапа на двигателя.

Симптомите на проблем с управлението на смукача са следните:

 • -трудно движение на ръкохватката;
 • -при издърпване (връщане) на смукача в начална позиция няма промяна в работата на двигателя (прекъсната връзка между ръкохватката и дросела).

Смяната на жилото изисква откачането му от страната на ръкохватката в купето и от страната на дроселовата клапа на двигателя, като при някои автомобили се налага разглобяване на част от арматурното табло, за да бъде осигурен достъп до мястото, където телта преминава от моторния отсек в купето.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Жилата на парното всъщност представляват тел (твърдо жило), която бута и дърпа. Посредством тази нейна функция на водача или пасажерите в автомобила се дава възможност да регулират различните функции на парното (климатика) в автомобила, като телта е закачена в единия край, най-често за лост или бутон, а в другия - за съответната клапа на парното.

При проблем с управлението на функциите на парното (климатика) се наблюдават следните симптоми:

 • -трудно движение на лостчето за съответната клапа;
 • -липса на реакция след промяна на настройките на клапите (например от топло към студено);
 • -свободно движение на задвижващото лостче, без да може да изпълнява функциите си: скъсано или откачено жило, счупено ухо за закачане на жилото за клапата (лостчето).

Смяната на жилото изисква частично или в повечето случаи пълно разглобяване на арматурното табло, което е доста трудоемка и изискваща внимание и прецизност работа, което от своя страна налага бъде извършена от оторизиран специалист.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Жилото за седалка представлява меко или гъвкаво жило (тахометричен вал), в зависимост от модела на автомобила, посредством което могат да се извършват различни настройки на позициите на седалката. Жилото осъществява връзката между съответната ръкохватка или електромотор и регулиращия механизъм в седалката.

Симптомите на проблем с регулируемите функции на седалката са трудното им или невъзможно задвижване.

Смяната на жило на седалка се налага да бъде извършена от специалист, тъй като, за да има достъп до него, се налага почти винаги да се демонтира самата седалка, след което да се разтапицира частично или изцяло, в зависимост от модела.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Микрон Доцев е най-големият производител в България на жила за всякакви нужди – от автомобили, камиони, джипове до всякакви мотоциклети, лодки, селскостопанска и индустриална техника.

Смяната на жило от непрофесионалисти може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Микрон Доцев е най-големият производител в България на жила за всякакви нужди – от автомобили, камиони, джипове, до всякакви мотоциклети, лодки, селскостопанска и индустриална техника.

Ние НЕ ПРОДАВАМЕ ГОТОВИ ЖИЛА!

Ние изработваме изцяло по мостра/чертеж на клиента жилото, което е необходимо в конкретния случай, както и рециклираме съществуващи жила, в зависимост от състоянието, като за тези цели е необходимо клиентът да донесе/изпрати по куриер всички налични части на повреденото жило, за да може то да бъде изработено/рециклирано коректно. Няма ограничение във възможностите ни да изработим ново или да рециклираме съществуващо жило, независимо от размерите и функциите му, както и от машината, в която е монтирано – възстановяваме и изработваме изцяло нови жила за: бусове, камиони, автобуси, комбайни, багери, булдозери, мотокари, бобкат, трамбовка, бетоновози, валяци, пътностроителна техника, челни товарачи, трактори, кранове, косачки, тримери, мотофрези, ремаркета, вибратори за бетон, всякакви видове лодки, подемници, фитнес уреди, кранове, минна техника.

Запазете час за Ремонт на Жила

Запазете час

ЗАПИТВАНЕ ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОДУКТ

*Задължителни полета